* به لیمو یکی از گیاهان دارویی است که در طب سنتی بکار برده می شود و داراری مشخصات زیر است؛
گیاهی است از خانواده شاه پسند Verbenaceae ، درختچه ای است همیشه سبز که بلندی آن تا دو متر میرسد. برگهای آن ساده، کامل، سبز، بیضی دراز، نوک تیز و هر چند برگ از یک نقطه خارج میشود و اگر مالش داده شود بوی عطر لیمو از آن متصاعد میگردد. گلهای آن خیلی کوچک و خوشه ای به رنگ قفایی یا ارغوانی مایل به سفید و رنگ داخل جام آبی مایل به بنفش است.
• منشا اولیه به لیمو شیلی، پرو وکلا امریکای جنوبی بوده است
• در ایران در زمین های آفتابگیر، قابل نفوذ ودارای رطوبت کافی رشد خوبی دارد.
* محل رویش
- درخت به لیمو در شمال ایران در هوای آزاد خوب رشد میکند ولی در مناطق سردسیر ایران باید در گلخانه نگهداری شود
* مصارف
به عنوان ادویه در مصارف خانگى مصرف دارد.
* نامهای دیگر
لویسه ، لویزه و lippia citriodora
* ترکیبات شیمیایی
• ماده متشکله اصلى برگ گیاه به لیمو را اسانس به میزان 0.5 درصد تشکیل مى دهد. این اسانس سبک تر از آب بوده، رنگ آن زرد مایل به سبز روشن و با بویى مشابه لیمو است.
•در عطرسازى از آن استفاده مى شود.
ترکیبات اسانس
یک ماده تلخ - اسانس روغنی فرار به نام اسانس و ربنا
• لیمونن ، پتاسیم
• سیترال
• ژرانیول
* خواص به لیمو در طب سنتی و چگونگی استفاده آن برای رفع سوء مزاج ؛
* خواص برگ:
1- ضد سوء هاضمه ، ضد درد و تسکین دهنده درد
2- ضماد له کرده برگ تازه آن برای التیام زخم مفید است.
3- برای تقویت اعصاب ، آرام بخش و آرام کننده اعصاب است .
4- تب بر و برای رفع اسپاسم عضلانی و گرفتگی مفید می باشد.
5- برای رفع صدا، صوت و وزوز گوش استفاده می کنند.
6- ضد خستگی های روحی و جسمی
7- درمان بی خوابی مناسبی برای شب هنگام می باشد.
8- درمان میگرن ، سر دردهاى یک طرفه و علائم سرماخوردگی
9- ضد تپش قلب و تاکی آریتمی قلب
10- تقویت کننده حافظه ، کاهش دهنده فراموشی (آلزایمر در سالمندان)
11- تقویت کننده معده و ضد آسم و تنگی نفس
12- ضد نفخ معده و نفخ روده ، رفع دل درد، شکم درد و دل پیچه می باشد.
13- پایین آورنده گرما و تب در بیماریها و ضد تشنج است
14- اسانس به لیمو داراى خواص ضد عفونی کننده ، باکترى کش و میکروب کش می باشد.
15- برای درمان سرگیجه یا vertigo می توان از آن استفاده کرد.
16- نوشیدن یک الی دو فنجان از دمکرده آن یک ساعت قبل از غذا برای کمک به برطرف شدن یرقان سودمند است.
* طرز تهیه چای به لیمو و استفاده جهت درمان :
- یک قاشق چایخوری از سائیده برگهای خشک شده این گیاه را در نیم لیتر آبجوش ریخته و برای مدت 15 دقیقه دم کنید سپس صاف کرده و هر مرتبه یک فنجان ، روزی 4-3 مرتبه و بمدت سه هفته بجای چائی میل کنید.
• برگ و اسانس به لیمو را باید دور از نور، در جای خنک و سربسته نگهداری کرد.
• از فرآورده های موجود در بازار آن می توان به چای ورون اشاره کرد.
* پرهیزات و مضرات
• در بیماران دچار نارسایی کلیوی و همچنین در دوران آبستنی و شیردهی باید از مصرف زیاد به لیمو اجتناب کرد.
• استفاده موضعی به لیمو ممکن است باعث حساسیت پوستی شود.
• خوردن آن بدون مصلح ممکن است ایجاد فتق کند.
* منابع
اسرار گیاهان دارویی ، دائرة المعارف بزرگ طب اسلامی و اسرار گیاهان دارویی
دیدگاه خود را بنویسید