* سنجد یکی از گیاهان دارویی است که در طب سنتی مصرف می شود و دارای مشخصات زیر است؛
سِنجـِد گیاهی درختی است از خانواده سنجدیان (Elaeagnaceae) که در آب و هوای معتدل میروید. برگهای باریک و مخملی شکل و میوههایی قهوهای رنگ و خوراکی دارد که از هسته آن در تهیه برخی داروها استفاده میشود.
به فارسی بطور کلی سنجد ولی در مناطق گوناگون ایران دارای نامهای محلی است،
* نامهای دیگر
سرین چک ، ایده، ایکده ،پستانک، غبیده بادام، چوبدانه، نُقد، بُل و غبیراء این درخت را میتوان با انبوه فراوان در شهرستان اقلید دید.
تمام بخش های گیاه سنجد از جمله ریشه، پوست و میوه آن خواص متعددی دارد.
* محل رویش
آذربایجان قره داغ، نزدیک ارومیه، کالیبار،کردستان سنندج،کرمانشاه همدان، اصفهان، شیراز، بلوچستان کوه تافتان،
خراسان تربت حیدریه،تهران سربستانک کوه توچال، نزدیک ونک قزوین و قم.
* ترکیبات شیمیایی
- سیتروسترول موجود در آن خاصیت تسکین دهنده درد آرتروز زانو دارد.
- سنجد منبع غنی از کلسیم است سنجد استخوان را محکم را تقویت میکند.
- سنجد دارای ترکیباتی مانند فتی کمیکالها ، آنتی اکسیدان قوی، ترپنوئیدها و فلاوونوئیدها ، ترکیبات فلاوونوئیدها و اسیدهای چرب مانند اسیدلینولیک و اولئونیک و همچنین استرولها، اولئین، استئارین، لینول و تا 8% روغن پیهی (که گلیسیرید اسیدهای پالمیتین است،اسیدهای آلی و یک نوع گلوکوزید به نام کرستین ، اسیدهای آلی و انواع ویتامینها از جمله ویتامین E و C , K , B1 , B2 , A , F ، 2 نوع قند گلوکز و فروکتوز، 7 نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد.
- در هسته سنجد 17 نوع آمینواسید و مقداری پروتئین و 5/12 درصد روغن (روغن پیهی) وجود دارد.
- تأثیرپذیری میوه سنجد حداقل در مقابل یک مخمر عمومی به نام کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) مؤثر است، این مخمر یکی از مهمترین عوامل بیماری زای عفونت رحم (Vaginal) است و مصرف میوه سنجد توسط خانمها برای معالجه این بیماری حیاتی است.
* خواص درمانی سنجد در طب سنتی ؛
1- حاوی مفیدترین ترکیبات ضد ویروسی، ضد قارچی و آنتیبیوتیک بدون عود مجدد عفونت می باشد و تاثیر زیادی بر روی عفونت رحم یا عفونت رحم و عفونت گوش دارد.
2- مصرف سنجد برای جلوگیری از استفراغ و درمان اسهال مفید است.
3- از روغن هسته آن شربت غلیظی درست میکنند که برای سرماخوردگی و انواع آبریزش بینی ، زکام و عفونتهای برونشیتی مصرف مینمایند.
4- میوه آن به عنوان درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا معرفی شده است.
5- بدلیل داشتن تانن، خوردن آن پیش از غذا، در معالجه بیماریهای دندان، خونریزی لثه و درمان زخم روده یا سحج و خونریزی زخم معده مؤثر است.
6- ترشح اسید معده ناشی از کرباکول را بطور کامل مهار مینماید.
7- خوردن روزی سه بار و هر مرتبه نصف الی یک قاشق مرباخوری از پودر آن با نصف استکان عرق زیره خصوصا قبل از خواب برای درمان خار پاشنه در طب سنتی توصیه شده است.
8- سنجد و پودر هسته سنجد در بیماری استخوانی استئوآرتریت (آرتروز زانو )، درد زانو ، پوکی استخوان ، بسیار مفید است و استخوانهای افراد را محکم میکند.
9- از ضماد گل آن برای التیام زخم استفاده می شود.
10- سنجد مقوى قلب و برطرف کننده تب شدید و لرزهاى سرد در بیماری هاى سینه مثل تنگى نفس، زخم ریه و عوارض دماغى محسوب مى شود.
* پرهیزات و مضرات
برای سرد مزاجان مضر و باعث ضعف اعصاب آنها می شود.
* کیلو کالری
هر یکصد گرم آن 130 کیلو کالری انرژی تولید می کند
* منابع
قانون (ترجمه شرفکندی) ؛ ج2 ،إرشاد الزراعة ،اسرار گیاهان، معارف گیاهی ؛ ج2
دیدگاه خود را بنویسید